„Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai & Patricia McCormick

Oana Florina Marica

clasa a IX-a, Colegiul Național „Cuza-Vodă” Huși
Profesor îndrumător: Carmen Any Avram

Cartea ,,Eu sunt Malala” urmărește viața unei fete de 15 ani, care luptă pentru învățământul universal, în timp ce erau dominați de talibani. Respectarea tradițiilor dure de către aceștia era sfântă, astfel revolta unei fetițe inocente reprezintă un pericol imens. Terorismul ce bântuia Pakistanul impunea reguli drastice, drept urmare dorința Malalei de a învăța la o școală creiona un peisaj răzbunător în viziunea oamenilor fără suflet.

Această poveste m-a impresionat până la lacrimi. Cruzimea cu care talibanii au ,,vânat” copilul care aspira către o viață normală ilustrează mentalitatea acestora cuprinsă de terorism, un ,,drog” al cruzimii. Curajul Malalei de a-și urma visul și de a publica gândurile sale, în ciuda pericolului la care se expunea, conturează tăria de caracter ce o ajută la atingerea imposibilului.

După ce a fost împușcată de un terorist, povestea sa a stârnit o revoltă internațională. Atacul Malalei nu era întâmplător. Când teroriștii au intrat în autobuzul ce ducea elevii la școală, au întrebat „Cine este Malala?”. Glasul ei puternic auzit de dincolo de granițele Pakistanului, îi deranja cumplit pe politicienii pakistanezi si pe talibani, întrucât imaginea acestora era afectată de o fată ce avea curajul necesar de a se impune restricțiilor. Simbolul feminin Malala a primit numeroase premii, precum Premiul Nobel pentru Pace. Lupta sa pentru drepturile omului reprezintă unul din elementele ce constituie această personalitate puternică.