„Flavian” de Alexandru Torik

Ionuț Mirci

Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila
Coordonator: prof. Moga Diana

O carte este un bun liman pentru cei ce caută scăpare dintr-o realitate cruntă, dascălul cel mai priceput de cultură, izvor de inspirație, sursă de cuunoaștere, prilej de relaxare. O astfel de carte este ”Flavian” publicată în 2018 de către preotul Alexandru Torik. Romanul prezintă povestea de viață a unui om de rând care, biruit de încercările vieții își va găsi scăparea în tainele credinței pe care o neglijase până la momentul respectiv. Este o scriere cu caracter subiectiv, cu acțiune complexă, dinamizată prin dialog. Limbajul este simplu astfel încât se poate citi de către oricine, fapt menționat de către însuși scriitorul: ”…aici se va putea regăsi oricine, fie el mai mult sau mai puțin inițiat în ale credinței”.

Autorul Alexandru Torik, preot ortodox din Rusia a rămas profund marcat de încercările la care a fost supus de-a lungul vieții astfel încât reușește să îmbine realul cu ficțiunea în cele trei scrieri ”Flavian”, ”Căprioara” și ”Ghid pentru creștinul începător”.

Personajul central, Flavian, preot, coleg de facultate cu Alioșa va fi pionul lipsă de pe tabla celui din urmă. Dedicat, bun ascultător, suflet curat, preotul va reuși să-l aducă pe Alioșa pe calea credinței, după ce ani de-a rândul viața sa fusese încărcată de chinuri și patimă. Viața mondenă, afacerile, problemele cotidiene au încărcat sufletul lui Alioșa cu ură, ignoranță, lipsa empatiei.

Ce putem reține din scriere? ! A te cunoaște pe tine însuți, a-ți accepta defectele și a încerca să le transformi în calități, a crede în puterea credinței și a vindecării spirituale sunt teme abordate de-a lungul paginilor pe care le-am citit pe nerăsuflate deoarece: ”eroul cărții se transformă sub ochii noștri, purtându-ne, cu bucurie și empatie, pe traseul nebănuitelor transformări interioare”.