Ioana Barbu a absolvit cursurile Colegiului Național Bănățean din Timișoara, înainte de a intra la UNATC. Actriță de film și teatru independent, Ioana a fost profesor asociat și este în prezent lector universitar la catedra de Actorie, UNATC, după susținerea tezei de doctorat despre “Etapele mecanismului existențial al personajului shakespearian”.
![](http://scoaladelectura.ro/wp-content/uploads/2021/04/IBarbu-foto-site.jpg)
Pentru rolul Alex din filmul lui Tudor Giurgiu, “Legături bolnăvicioase”, a fost distinsă cu numeroase premii de interpretare în țară și în străinătate. A fost unul din mentorii proiectului Asociației Vis-à-vis, Lectoriada, cofinanțat și nominalizat la premiile AFCN în 2019. În prezent joacă în spectacolele „Constelații”, de Nick Payne, regia George Dogaru, Teatrul de Artă și „Magnolii de Oțel”, de Robert Harling, regia Ricard Reguant Teatrul Avangardia.
Pentru mine lectura este o evadare din cotidian, într-o lume a visului și a realităților posibile. O suspendare a timpului exterior în vederea recuperării celui interior și a liniștii. Și de asemenea, în ultima vreme, din cauza prezenței tot mai extinse în viața noastră a tehnologiei, lectura a devenit un exercițiu de răbdare și atenție.
Îmi amintesc cu multă plăcere de lecturile mele adolescentine: Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain, Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe, Winnettou de Karl May, La Medeleni de Ionel Teodoreanu, Mândrie și prejudecată de Jane Austen. Dacă aș recomanda câteva titluri pentru tinerii de azi, ele ar fi : Douăsprezece povestiri călătoare – Gabriel Garcia Marquez, Crimă și pedeapsă de Feodor Dostoievski, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon, Jurnal 1935-1944 de Mihail Sebastian, Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt. Și, desigur câteva spectacole : Mă tot duc – cu Oana Pellea și Sandu Gruia, La doi pași de Mulligan în regia lui Cristi Juncu la Teatrul Nottara sau Șeful sectorului Suflete, regia Victor Ioan Frunză la Teatrul de Comedie.