Mona Iulia Cordoneanu
clasa a XI-a Științe Naturale 3, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși
Profesor coordonator: Carmen Any Avram
„Cea mai prețioasă călătorie este aceeași către sufletul nostru, călătorie pe care o facem în singurătate.”
Mircea Eliade
„Cea mai prețioasă călătorie este aceeași către sufletul nostru, călătorie pe care o facem în singurătate.”
Mircea Eliade
Mircea Eliade (1907-1986) a fost un istoric al religiilor, un gânditor, filozof și scriitor român. A fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, onorat cu titlul de Distinguished Service Profesor.
Romanul „Nuntă în cer” a fost publicat în 1939, la București în proza erosului și face parte din literatura interbelică . Mircea Eliade în această operă literară ilustrează mitul iubirii și motivul cuplului ca unica temă a acestei scrieri.
Deși pe parcursul vieții poți întâlni mai multe iubiri, doar una singură poate fi numită Marea Dragoste. În romanul „Nuntă în cer” scris de Mircea Eliade, ne sunt prezentate două povești impresionante, dar o singură iubire. Protagoniștii operei, Andrei Mavrodin, un scriitor de succes și Barbu Hasnaș, un cunoscut om de afaceri, își împărtășesc prima poveste de iubire, unul celuilalt având în comun personajul feminin Ileana respectiv Lena. Cei doi bărbați se află într-o cabană de munte și discută la gura sobei despre o dragoste unică, spun ei, care li s-a întipărit în suflet pentru totdeauna.
Prima parte a textului îi aparține lui Mavrodin care, crede că va fi singur până la sfârșitul vieții, însă gândul acesta este spulberat de întâlnirea cu Ileana, cea care pune stăpânire pe inima scriitorului definitiv. Această poveste de iubire îl tulbură pe protagonist vreme îndelungată, împiedicând-ul să evolueze în creațiile sale. Ileana îl sprijină pe iubitul său și se sacrifică îndurând singurătatea alături de omul iubit, totul pentru a crea un mediu cât mai plăcut. Însă, Mavrodin nu este capabil să o răsplătească pe Ileana, femeia iubită, și refuză să îi ofere lucrul cel mai dorit de ea: să fie mamă.
Povestea lui Hasnaș, cea de-a doua parte a romanului, începe cu versiunea sa de Don Juan, acesta nedorind niciun fel de legătură sufletească ci doar relații pasagere posibile fiind datorită resurselor sale financiare, însă totul ia o întorsătură în momentul în care…
„Cartea este o aventură minunată: în trecut și viitor.”
Pentru a afla ce s-a întâmplat în final vă încurajez să vă aventurați și să pătrundeți în lumea lui Mircea Eliade cu certitudinea că nu veți regreta niciun moment alegerea făcută.
Această împreunare a poveștilor, sinceritatea și prezentarea în profunzime a sentimentului de dragoste adevărată, acea dragoste care pare de neînvins, mistuitoare, completă, te provoacă să te teleportezi într-o altă epocă în care zbuciumul sufletesc, întrebarea „de ce?” se rotesc în jurul semnificației Marii iubiri.
Un roman de suflet și pentru suflet, așa poate fi definită opera lui Mircea Eliade „Nuntă în cer” , carte care trebuie neapărat citită.
„Cărțile sunt ca oamenii, în sensul că se vor ivi în viața ta atunci când ai cea mai mare nevoie de ele.”
Emma Thomson