„Orașe de hârtie” de John Green

Cristiana Amalia Istrate

cls. a IX-a, Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, profesor îndrumător: Ana Coman

Romanul “Orașe de hârtie” de John Green este un roman care a continuat să uimească cititorii încă din octombrie 2014, până în prezent. În cele 368 de pagini ale cărții, aceasta oferă numeroase momente pline de suspans, cât și fragmente memorabile din viața personajelor, oferind o lecție de viață tuturor cititorilor. Naratorul cărții, John Green a mai publicat multe astfel de romane, cum ar fi: “Sub aceeași stea” și “Căutând-o pe Alaska”, fiind vizibile numeroase elemente comune, toate cărțile sale respectand un anume tipar, relevant imaginației scriitorului.

În opinia mea, stilul scriitorului este unul unic și de apreciat, deoarece relatează cu exactitate viziunea sa, oferind cărții un caracter și un stil aparte, personajele căpătând trăsături cu totul și cu totul unice. Sunt de părere că acest citat „Lui Margo i-au plăcut dintotdeauna misterele. Și ținând cont de ceea ce a urmat, mereu m-am gândit că a iubit atât de mult misterele, încât a devenit ea însăși unul”, se potrivește foarte bine cu întregul mesaj al textului, deoarece Margo, personajul principal – tiparul fetei rebele – duce o viață palpitantă, plină de pericole, dar cu probleme în familie, găsindu-și refugiul în paginile cărților.

Cât despre mine, am descoperit cartea prin intermediul doamnei profesoare de limba și literatura română, care ne-a îndrumat să citim cartea și să ne exprimăm opinia asupra acesteia. Părerile au fost împărțite, însă am ajuns la concluzia că romanul oferă niște povești unice ale unor adolescenți neînțeleși, care nu se pot integra în societate, aflându-se într-o continuă căutare a sinelui, descoperind cea mai bună versiune a sa și totodată maturizându-se. În concluzie, recomand tuturor adolescenților această carte, datorită sentimentelor transmise de-a lungul firului narativ, cât și al lecțiilor importante de viață pe care le are de oferit.