„Romeo și Julieta” de William Shakespeare

Samuel Corneliu Leahu

Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila
Coordonator: prof. Diana Moga

Una dintre cele mai bune cărți clasice pe care le-am citit, care mi-a stârnit o curiozitate și o atracție de a o citi filă cu filă, cu un interes enorm față de ea, cuprinzând iubire, dramă și tragedie, este ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare.

În această piesă de teatru ne este prezentată dragostea a doi adolescenți ale căror familii se urăsc reciproc, dar nici ura părinților și nici altceva nu le stă în cale celor doi îndrăgostiți pentru a se iubi până la moarte. Romeo ajunge să omoare pe cineva care nu avea nicio vină, iar Julieta este obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu-l dorea și pe care nu-l iubea. Din punctul meu de vedere, cred că nicio iubire nu poate să fie mărginită atâta timp cât este una curată, lipsită de răutate, pornită din inimă. Piesa de teatru, prin forța creatoare a marelui dramaturg este cea care te ajută să îți dezvolți imaginația, ”văzând” în mintea ta ceea ce se întâmplă între personaje, trăind emoțiile iubirii, simțind rana pumnalului, plângând în fața bucuriei, dar și a dezamăgirii. Ce poate fi mai trist decât suferința unor tineri care nu cred în nimic altceva decât în puterea de vindecare a iubirii? Cine se poate opune unui sentiment atât de nobil, dar mai ales unor adolescenți care nu cunosc răutatea? Ura dezbină, ura distruge vieți, destine, zâmbete și speranțe. Cum să supraviețuiești în vârtejul urii de secole? Ce înseamnă prietenia, orgoliul, familia? Am rămas cu aceste întrebări la care cu siguranță răspunsul nu va putea fi niciodată clar.

Într-adevăr, este o poveste foarte emoționantă, tragică prin conflict și deznodământul care efectiv m-a lăsat surprins, prin destinul nefericit al celor doi protagoniști. Dacă Romeo și Julieta ar fi una în topul cărților mele preferate? Da, cu siguranță este printre cele mai bune cărți pe care le-am citit și care chiar mi-a transmis ceva mai aparte față de orice altă carte pe care am citit-o… EMOȚIE. Recomand cu tot dragul această carte, fiind una dintre cele mai frumoase povești de dragoste. Am certitudinea că, dacă eu am rămas captiv poveștii și farmecului celor doi, magiei care îi înconjura, la fel se va întâmpla cu toate generațiile care vor urma.