„Totul se termină cu noi” de Colleen Hoover

Alina-Georgiana Marin

clasa a XI-a, Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila

,,Toți oamenii fac greșeli. Ceea ce determină caracterul unei persoane nu sunt greșelile pe care le face. Ci mai degrabă cum ia acele greșeli și le transformă în lecții, decât în scuze.”

Colleen Hoover, Totul se termină cu noi

Colleen Hoover este autoare a numeroase romane pentru tineri, dintre care, nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestselleruri New York Times. Scrie literatură contemporană Young Adult și New Adult.

Dedicația din începutul romanului către părinții ei dezvăluie că povestea familiei lui Lily Bloom, protagonista, este mai mult decât asemănătoare cu a autoarei, aspect ce m-a făcut să îndrăgesc această carte și mai mult:

,,Pentru tatăl meu, care a încercat din răsputeri să nu ne arate latura lui cea rea. Și pentru mama mea, care s-a asigurat că nu vedem niciodată ce-i mai rău din el.”

Totul se termină cu noia rămas în inima mea încă de când am citit-o anul trecut în iunie. Cred cu tărie că fiecare femeie (și nu numai femeile) trebuie să citească această scriere, pentru că nu este o simplă poveste de ,,amor”. Deși se concentrează pe iubire, ne vorbește și despre sacrificiile pe care o persoană le face într-o relație atunci când iubește. Personal, m-a făcut să am o perspectivă diferită asupra relațiilor abuzive și cum le judec, să nu mă mai mire cum o persoană poate încă să îl iubească și să îl tolereze pe partenerul său toxic. Totuși, uneori este necesar să renunțăm la oamenii pe care îi iubim cel mai mult, tocmai pentru că nu ne tratează cum trebuie, nu ne oferă dragostea pe care o merităm. Lily este exemplul perfect. Un personaj puternic, dar nelipsit de defecte și dureros de umană, este demnă de admirat fiindcă este în stare să îl lase în urmă pe cel pe care îl iubește, în ciuda durerii pe care i-o aduce. Reușește să-și cunoască adevărata valoare și pornește pe drumul vieții pe care ea o merită. 

Este o poveste a maturizării, a ceea ce înseamnă să fii bun, să fii răbdător și încrezător că ceea ce-ți aparține de drept va veni către tine inevitabil. Ilustrează în totalitate conceptul de ,,persoana potrivită la momentul nepotrivit’’ (evident nu voi menționa despre cine este vorba, nu vă stric experiența lecturii). Drumul este evident nelipsit de obstacole, însă niciodată nu știi cine-ți poate (re)apărea în cale și te va îndruma. Așadar mergi înainte cu încredere în forțele proprii, asumă-ți riscuri, îndrăgostește-te, fă greșeli și învață din ele. Ascult-o pe Lily: Da, plâng. Dar o să mă simt mai bine. Așa este natura umană: se vindecă de o rană veche, pentru a lăsa locul unui nou început.”